• https://www.facebook.com/profile.php?id=61563752315531
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=009005324280359
  • https://www.instagram.com/sabirturizmedremit?igsh=dXpnZDRldTI4bXlp

UMRE NASIL YAPILIR

UMRE NASIL YAPILIR

Umre yapmak isteyen bir kimse öncelikle ihrama girmesi gerekir çünkü ihrama girmek umrenin farzıdır.

İhrama mikat denilen sınırları geçmeden girilmesi gerekir. Bu nedenle Türkiye’den yola çıkarken öncelikle Cidde ye gidecekse Cidde mikat sınırları içinde kalması sebebiyle havaalanında ihrama girmesi gerekir. Programında önce Medine ziyareti varsa bu durumda Türkiye’de ihrama girmesi gerekmez. Medine ziyaretlerini bitirdikten sonra Mekke’ye geçerken Medine’nin 11 km dışında Zulhuleyfe denilen mikat mahallinde ihrama girer.

İhrama girerken kadınlar normal elbiseleri ile girerler. Erkekler ise iç çamaşırları da dahil olmak üzere tüm giysilerini çıkartıp sadece izar ve rida denilen iki parça ihram havlularıyla üzerlerini örterler.

Eğer kerahat vakti değilse iki rekât ihram namazı kılarak umre yapmaya niyetlenir ve arkasından “Lebbeyk Allahümme Lebbeyk. Lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk. İnne'l-hamde ve'n-ni'mete leke ve'l-mülk, lâ şerîke lek."  diye telbiye çeker.

 Bu telbiyeyi söylemek farzdır.

Bu telbiye ile tüm ihram yasakları başladığı için umresini tamamlayıp tıraş olup ihramdan çıkıncaya kadar ihram yasaklarına dikkat eder.

Mekke’ye giderken yol boyunca sürekli telbiye, tekbir, tehlil, salâvat ve dualarla zikir halinde olmaya gayret ederek yolculuğunu tamamlar.

Oteline yerleştikten sonra abdest alarak Harem-i Şerif’e /Kâbe’ye) gelir.

Kâbe’yi ilk gördüğü anda yapılan duanın reddedilmeyeceğini peygamberimiz bize müjdelemiştir. Bu nedenle o an en samimi duasını Allah’a arz eder.

Daha sonra vakit kaybetmeden umre tavafını yapmaya niyet eder. Erkekler sağ omuz ve kolunu ihramının dışına çıkararak ıztıba yaparak Kâbe’nin Hacer-i Esved’in bulunduğu köşesine gelir.

 Kâbe’ye (Hacer-i Esved’e) yönünü çevirip iki eliyle selamlayıp sonra sağ avuç içini öperek istilâm eder. Bu istilâm’ı (selamlamayı) tavaf boyunca her şavt’ta (Her tur’da her dönüş’te) Hacer-i Esved’in önüne geldiğinde tekrarlar. Bu şekilde Kâbe’nin etrafını dualarla, zikirlerle yedi kez dönmek suretiyle tavafını tamamlar ve açmış olduğu sağ omzunu tekrar örter.

Daha sonra kerahat vakti değilse yapmış olduğu tavafın gereği olan iki rekât tavaf namazını kılar. Eğer kerahat vakti ise bu namazını daha sonraya erteler.

Yine vakit kaybetmeden Mes’a’ya (Sa’y yapılan mekân’a) giderek sa’y yapmaya niyet eder. Safa tepesinden başlamak suretiyle Merve tepesine doğru yine dualarla zikirlerle gider. Merve’den de Safa’ya gelmek şeklinde (Safa’dan Merve’ye dört gidiş Merve’den de Safa’ya üç geliş olmak üzere) yedi şavt yaparak sa’y’ini de tamamlar.

 Bu umresinin kabul olması ve günahlarının affı için Allah’a dua eder.

Sa’y sırasında da Safa ve Merve’ye her varışında Kâbe’ye yönelerek tavafta olduğu gibi iki eliyle Kâbe’yi istilam eder (selamlar).

Bu şekilde umresini tamamlayan kadınlar saçlarının ucundan biraz keserek erkekler ise ya saçlarının tamamını kazıyarak (ki bu çok faziletlidir) ya da saçlarının bir kısmını kısaltmak suretiyle ihramdan çıkmış olurlar.

Mekke’de kalındığı sürece her fırsatta ihramsız olarak normal giydiği elbiseleri ile bolca tavaflar yapılmalıdır.

Yapılan her tavaf’ın arkasından iki rekât namaz kılmak vaciptir.

İhramsız olarak yapılan bu nafile tavaflardan sonra ayrıca sa’y yapılmaz